Zihinsel Engelli Bireysel Eğitim Programları
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Ankara Çayyolu Ses Özel Eğitim
ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Zihinsel Engelli Öğrenciler İçin Bireysel Eğitim Programları
Çayyolu Özel Eğitim Merkezi, Ankara Özel Eğitim Kursları, Özel Eğitim Kurumları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Çayyolu, Özel Eğitim Ankara Ümitköy
“Ses Getiren Sonuçlar”
Zihinsel işlevler ve sosyal, kavramsal, uyumsal yeteneklerde baş gösteren uyumsal hareketlerin iki veya daha fazlasında net bir şekilde sınırlılık olarak gözlemlenen ve reşitlik yaşından önce görülen yetersizlik durumuna “Zihinsel Yetersizlik” denir. Zihinsel engelli olan veya yetersizlik durumunda olan çocuklar, yapılan değerlendirme sonuçlarına göre hafif, orta, ağır, çok ağır olarak sınıflandırılır. Düşük düzeyde yani hafif seviyede zihinsel gerilik gözlemlenen çocuklar öğrenim hayatına başlayınca ve yaşamlarının ileri vakitlerinde bu durumun farkına varmazlar çünkü her zaman kendinden istenilene cevap verirler. Bu seviyedeki çocukların çoğunluğu temel düzeyde akademik bilgileri öğrenir ve yarı bağımlı veya bağımsız olarak yaşamlarını sürdürmek için gerekli olan iş becerilerini öğrenirler.
Orta seviyede zihinsel gerilik problemi olan çocuklarda eğitim hayatı öncesinde önemli seviyede gerilik fark edilebilir.
Kurumumuz bu iki gruptaki öğrenciler ve sanata olan yatkınlıkları nedeniyle down sendromu tanılı öğrenciler başta olmak üzere pozitif sonuçlar almaktadır. RAM raporuyla eğitimleri ücretsiz sağlanan bu gruptaki öğrencilerimiz için özellikle sanatsal aktivitelerde en iyi şartlarda eğitimlerimizi sürdürürken, yeni araştırmalara imkan yaratacak bir platform için çalışıyoruz.
Ağır ve çok ağır derecede zihinsel gerilik yaşayan çocukların farklı yetersizliklerinin yanı sıra birçoğu sağlık ile ilgili problemlere sahiptirler. Bağımsız yaşam sürdürmeleri oldukça zordur ve genellikle hareketleri kısıtlıdır. Ayrıca zihinsel engelli çocukların engel düzeyleri, kişisel şartlara, engellerin seviyesine ve eğitim ile ilgili ailenin bilinç düzeyine göre, çevresel koşullar gibi önemli etkenlere göre azaldığı gibi artabildiği de görülebilmektedir. Bedensel ve duyusal gerilik yaşayan çocukların bazıları başlarını tutamaz, vaktinde oturamaz ve yürüyemezler, diş çıkaramazlar ve fizyolojik gerilemelere ek olarak denge kurmada zorluk çekebilir, küçük ve büyük kasları kullanmakta yetersiz kalabilirler. Ayrıca dirençsiz olabilirler ve bu yüzden sık sık hastalıklara yakalanırlar.
Öğrenmede dikkatin ve konsantrasyonun büyük önem arz etmesi nedeniyle uzman kadromuz bu alanda yapılan çalışmalara ağırlık vermektedir. Bireyin bir görevi kavrayabilmesi için öncelikle dikkatini görev üzerine toplaması ve bunu devam ettirmesi gerekir. Öğrenimde oluşan sorunların çoğu dikkat ile ilgilidir. ÖZEL ÖĞRENCİLERDE, öğrenilen bilgilerin hatırlanması için kullandığımız bilgi işleme sürecinde sıkıntı yaşandığı için, bu öğrenciler büyük bir oranda hatırlama güçlüğü yaşamaktadırlar. Bellek, dikkat, dil ve konuşma gelişiminde görülen problemler, zihinsel engelli bireylerin güdülenmeleriyle ilgili problemler yaşamasına zemin hazırlamaktadır. Uzun süreli başarısızlıklar “Öğrenilmiş Çaresizlik” durumunun geliştirilmesine sebep olabilmektedir. Bu duruma önlem olarak uzmanlarımız tarafından zihin eğitim programı süresince bireyin tüm süreçleri sıkı sıkıya takip edilir ve çözüme/gelişime yönelik eğitim metotları sürekli olarak öğrencinin kişisel özelliklerine göre revize edilir.
Zihinsel engelli olan bireyler geç konuşurlar, yaşlarına uygun bir şekilde cümle kuramazlar, kelime hazneleri yetersizdir ve kelimeleri yanlış kullanırlar. İsteklerini ve söylemek istediklerini işaret ile anlatmayı tercih edebilirler. Özel bireyler kendilerini ifade edemedikleri zaman meydana çıkan bağırma, tepinme, sınırlılık, ağlama gibi aşırı tepkiler, geciken konuşma göze çarpan ilk bulguları oluşturur.
Genel haliyle baktığımızda bu çocukların kendilerine olan güvenlerinin pek az olduğunu görebiliriz. Sorumluluk almak ve türlü görevleri yerine getirmekten kaçınırlar. Düşüncelerini ifade etme ve duygularını gösterme de sıkıntı yaşadıkları için uç tepkiler gösterebilirler. Günlük hayatın içerisinde yeni durum ve olaylara basit bir şekilde uyum sağlayamadıkları için yeni bir olay karşısında sınırlı, gergin olabilir, kaçma veya direnme gibi davranışlar gösterebilirler. Kaygılı olduklarını farklı yollar ile beklenmedik bir şekilde gösterebilirler ve dıştan güdülenmeye yaşıtlarına göre daha fazla elverişlidirler. Hemen pes edebilir ve bir işe sadık kalamayabilirler. Yaşıtları ile değil de kendilerinden daha küçük çocuklarla oyunlar oynayıp, onlara ilgi göstermeye başlayabilirler. Sosyal ilişkilerde ise başka veya diğer kişilere bağlı olmayı isterler. Özel çocuklarda, kurulan arkadaşlıklar genellikle kısa süreli olur. Oyunların kurallarını öğrenme, ezberlemede sıkıntı çekerler bu yüzden bir uyumsuzluk hali gözlemlenir. Ses Özel Eğitim olarak bilgi birikimimiz ve uzman kadromuzla özel öğrencilerimizi detaylı şekilde inceliyor ve Zihinsel Engelli Bireysel Eğitim Programlarını her öğrencinin parmak izi kadar özel olduğunu hatırlama ve hatırlatma ilkesiyle uyguluyoruz.
Eğitim alanındaki 27 yıllık tecrübemizle Ankara Çayyolu Ümitköy’de birikimimizi yenilikçi eğitim modelleriyle sentezliyor, beklentilerinizin ötesinde eğitim kalitesine ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Okula destek eğitim programları ve yaşamsal özel eğitim çalışmaları kapsamında geçmişte kurucularımızın aldığı pozitif sonuçlar Ses Özel Eğitim bünyesindeki çalışmalar için model olmuştur.
HER KONUDA BİLGİ ALMAK İÇİN
TEL:
0312 235 2357
ADRES:
Osmanağa Konakları, 2432. Cadde, 2494/3 Sokak, (Ana Cadde Liva Pastanesi, HSBC Bank yanı) Ümitköy, Çayyolu / Ankara
ANKARA ÇAYYOLU ÖZEL EĞİTİM ve REHABİLİTASYON MERKEZİ
SES ÖZEL EĞİTİM